Geologie

Via de N.L.C. kunt u de cursus Geologie volgen. In deze cursus worden alle facetten van de geologie besproken zoals:  Vulkanisme, paleontologie, plaattektoniek en gesteentevorming.  Aan het einde van de cursus is er vaak een excursie. Deze cursus wordt gegeven in Den Haag.

 

Geologie is een levendig en zeer interessant onderwerp. Wie is er niet geïnteresseerd in het ontstaan van de aarde of de platentektoniek of……….

In de afgelopen jaren hebben we de Geologie van Europa behandeld, Mineralen en Landschappen. Ook is het ontstaan van Europa aan de orde geweest. Vorig seizoen hebben we behandeld: Wat vertelt een landschap ons over zichzelf en zijn stenen en mineralen. Zo zijn er nog meer onderwerpen geweest. Aan het eind van elk cursusjaar overleggen we met elkaar welk onderwerp het volgend seizoen aan de orde komt.

Alles bij alles goed gevulde cursusjaren onder prima leiding van onze meester verteller: geoloog Piet Vierbergen. In begrijpelijk Nederlands is Piet instaat om de meest moeilijk geologische processen te vertellen en uit te leggen. Niet direct gesnapt: geen probleem met alle plezier wordt het opnieuw, vanuit een ander gezichtspunt, nog eens verteld.

De cursus bestaat uit 8 avonden en wordt éénmaal per maand gegeven. In het laatste half uur van iedere avond worden meegebrachte stenen van cursisten gedetermineerd. We ons best doen om de juiste gesteentenaam te vinden en de ontstaansgeschiedenis te ontrafelen. Nodig is wel dat je weet op welke plaats je de steen hebt gevonden en of het een stuk uit de vaste rots is of niet.

Als afsluiting van het cursusjaar is de laatste jaren een geologische wandeling georganiseerd. We hebben Dordrecht, Den Haag, Haarlem bezocht. Afgelopen seizoen zijn we in Utrecht geweest. Deze dag zit niet in het cursusgeld en is voor eigen rekening. De laatste jaren zijn de bijeenkomsten op de derde woensdagavond van de maand. De bijeenkomsten worden gehouden in het Slijphol, Het Kleine Loo 81, Den Haag (Mariahoeve). We beginnen elke avond om 19.30 uur en stoppen tussen 21.30 uur en 22.00 uur. Het cursusgeld is op dit ogenblik voor acht lessen €55,00 incl. koffie of thee te voldoen op de eerste avond.

Wilt u meer informatie over de cursus geologie dan kunt u contact opnemen met bereklauw1@gmail.com

 

Voor meer informatie kunt u terecht op het tabblad “Cursus Geologie” wat zich bevindt onder “Werkgroepen,  Den Haag.”