Haarlem

De werkgroep Haarlem van de NLC is in 1988 opgericht en is sindsdien actief. Het clubhuis is gevestigd geweest op verschillende locaties, de laatste jaren op bedrijventerrein Waarderpolder. Ons clubhuis, “de Zilversteen”, biedt voldoende ruimte voor alle activiteiten van de werkgroep.

Onder leiding van enthousiaste cursusleiders is er de mogelijkheid om te (edel)smeden en te slijpen.

Daarnaast is er een bibliotheek en ruimte voor andere gezamenlijke activiteiten.

 

ACTIVITEITEN

De werkgroep in Haarlem beschikt over een clubhuis met daarin een goed uitgerust slijp- en edelsmeed- ruimten, waar diverse cursussen voor de leden worden gegeven.

Slijpen

Alle benodigde machines, zoals diamantzagen en alle soorten slijp- en polijstmachines zijn in ons clubhuis aanwezig.

Cabochon slijpen

Cabochon is de benaming voor een slijptechniek voor het slijpen van mineralen en edelstenen de benaming voor de stenen die hiermee worden verkregen. De natuurlijke stenen worden eerst in een vorm geslepen (bijvoorbeeld in hartvorm, ovaal of vierkant) waarna er van de bovenkant laagjes af worden geslepen totdat de steen bol geworden is. In de slijpruimte staan alle machines die voor het cabochon slijpen nodig zijn. En er is natuurlijk een slijpleider die de nodige instructies en aanwijzingen kan geven. De cursus cabochon slijpen bestaat uit 10 lessen van 3  uur. Na de eerste les ga je al met een cabochon naar huis!

Vrij slijpen

Voor degenen, die de cursus cabochon slijpen met goed gevolg hebben volbracht, bestaat de mogelijkheid om vrij te slijpen. Twee keer per week staan de machines tot je beschikking voor een kleine vergoeding per keer.

Facetteren

Een facet is een platgeslepen oppervlak van een steen. Een steen wordt zo geslepen, dat er een optimale breking en weerkaatsing van het licht optreedt. Omdat deze optische lichteffecten afhankelijk zijn van de eigenschappen van het betreffende materiaal, hebben verschillende soorten edelstenen eigen optimale slijphoeken. Facetteren gebeurt op speciale machines met vlakke slijpschijven en een hoek-verstel mechanisme. We hebben de beschikking over een aantal facetteer machines, waaronder een antieke diamantslijp molen.

Edelsmeden

Wat heb je aan schitterend geslepen stenen als die altijd maar in een laatje liggen? Met die gedachte zijn een aantal slijpers in het verleden begonnen om de geslepen stenen in juwelen te verwerken. Op het ogenblik overtreft het aantal edelsmeden in de Werkgroep Haarlem het aantal slijpers. In onze ruime smeedruimte zijn vele mensen enthousiast allerlei smeedtechnieken aan het beoefenen. We werken met edele en onedele metalen aan de mooiste juwelen en kunstwerken. Onder leiding van ervaren cursusleiders kan iedereen de aan de slag. De werkstukken variëren van kunstig gezaagd plaatwerk tot gegoten beeldjes en van gesmede halssierraden tot gegraveerde ringen. En natuurlijk al dan niet voorzien van geslepen stenen. De smeedruimte is voorzien van alle noodzakelijke gereedschappen. Hiermee kunnen we een breed scala aan technieken uitvoeren. Daarbij moedigen we experimenteren aan, zodat iedereen het beste uit zichzelf kan halen. Hierbij hoort ook het vervaardigen van (speciaal) gereedschap en hulpmiddelen.

  

 

De cursus edelsmeden gaat uit van de vaardigheden van de leerling; absolute beginners brengen we eerst de basisvaardigheden bij (zagen, vijlen, solderen, polijsten). Daarna worden, binnen de mogelijkheden van de leerling, projecten gestart voor het maken van werkstukken die de leerling zelf mooi vindt. Voor mensen die al een aantal basis vaardigheden beheersen, passen we het programma aan. De cursus gaat geleidelijk over van ‘les’ in ‘begeleid werken’. Op het aangeven van de cursist kunnen eventueel ‘speciale’ technieken worden beoefend. Denk hierbij aan smeden, gieten, draadwerk, drijven, graveren, emailleren, klinken, diverse variaties in steen zetten, enzovoort …

Bibliotheek

De leden van de werkgroep Haarlem kunnen kosteloos gebruik maken van onze bibliotheek Er zijn boeken aanwezig over mineralen, steen bewerking, metaal bewerking, juwelen maken en tal van andere onderwerpen. De boeken kunnen ook worden uitgeleend.

 

Andere activiteiten

Behalve voor het uitoefenen van onze hobby wordt het clubhuis van de Werkgroep Haarlem ook gebruikt voor meer sociale activiteiten en de promotie van de NLC. Denk hierbij aan de open dagen (begin september), de slotavond aan het eind van het cursusseizoen en natuurlijk alles voor de organisatie van de mineralenbeurs in Haarlem. Ook de vergaderingen van de excursie deelnemers en workshops worden in de Zilversteen gehouden.

 

KOSTEN

Wellicht denkt u dat dit een dure hobby is, maar dat valt best mee. U kunt het zo duur maken als u zelf wilt. Stenen zijn bijvoorbeeld te koop vanaf 1 euro. Ook de club heeft een aantal stenen en mineralen “op voorraad” die relatief goedkoop kunnen worden aangeschaft.

Natuurlijk zijn machines een fijn bezit, maar voor een beginneling lukt het steenslijpen ook met een glasplaatje, slijp- en polijstpoeder en een stukje leer. Gevorderde leden kunnen tegen een geringe vergoeding “vrij slijpen” in ons clubhuis.

 

Ook het edelsmeden kan je zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. De smeedruimte is goed uitgerust met alle denkbare (en ondenkbare) gereedschap en apparaten, dus een beginneling kan meteen aan de slag. Wil je zelf gereedschap of materiaal kopen, dan houden we de kosten laag door centraal in te kopen.

 

De cursuskosten voor het seizoen 2022-2023 zijn als volgt|:

Edelsmeden                tenminste 30 lessen    € 255,-

Cabochonslijpen        tenminste 13 lessen    €  110,-

Facetteren                  10 lessen                        €  125,-

Vrij slijpen                   per keer                          €   7,50

 

CONTACTGEGEVENS

Voor informatie over de Werkgroep Haarlem en over de cursussen:

Mw. J.W. Elzenaar (Anneke), telefoon:  023-535 80 80, e-mail: nlcwghaarlem@tiscali.nl

B.B.G. is ook J. Veldman (Joek), telefoon: 06 578 88 413, e-mail: nlchaarlem@gmail.com bereikbaar.

Cursusgeld voor Haarlem dient over gemaakt te worden op rek.nr. NL40 INGa005931335  

onder vermelding van uw lidmaatschapsnummer en uw naam (als deze afwijkt van de naamstelling van uw rekeningnummer).

Om een cursus te mogen volgen moet u eerst lid zijn van de N.L.C. Zie daar voor het tabblad NLC, Lidmaatschap.

 

BESTUUR VAN DE WERKGROEP

Het bestuur van de werkgroep Haarlem bestaat uit:

Joek Veldman, voorzitter

Anneke Elzenaar, penningmeester

Veronique Brommet, secretaris

Dick Knoester, vice-voorzitter en beurs-coördinator

 

NIEUWSBRIEVEN

De actieve leden van de werkgroep Haarlem ontvangen een aantal maal per jaar een nieuwsbrief over het reilen en zeilen van de Werkgroep.

 

ADRES

Het clubhuis de Zilversteen is gevestigd op bedrijventerrein Waarderpolder:

Ir. Lelyweg 50

2023 CD  Haarlem

Het clubhuis is makkelijk te bereiken

  • vanaf de A9, afslag Rottepolderplein. richting Haarlem. Volg de N200, links aanhouden ( met de bocht mee langs de IKEA) dan 4e stoplicht linksaf (richting Centrum en Waarderpolder; eigenlijk is dat rechtdoor) de Oudeweg op, dan 1e stoplicht rechtsaf. Dit is de ir. Lelyweg; het clubhuis is aan het eind rechts.
  • Vanuit de stad Haarlem: via het Prinsenbolwerk of de Lange Herenvest naar de Oudeweg, dan het tweede stoplicht linksaf. Dit is de ir. Lelyweg; het clubhuis is aan het eind rechts.
  • Met openbaar vervoer:
    • trein station Haarlem (30 min lopen) of bus 15 (overdag, halfuursdienst; halte Ir. Lelyweg)
    • of station Spaarnwoude (20 minuten lopen)